Sterowniki LB-762 i LB-762A w zastosowaniu do przechowalnictwa warzyw i ziemniaka
- funkcje:
- pomiar
- regulacja
- rejestracja
- alarmowanie
- pomiar:
- temperatura
- wilgotność
- stężenie gazów: CO2, O2
- program sterujący LBX działający z systemami Windows
Optymalne warunki przechowywania warzyw i ziemniaka
Przechowywane warzywa i ziemniaki pozostają materiałem żywym, w
którym cały czas zachodzą procesy życiowe: oddychanie (z pobieraniem
tlenu i wydalaniem dwutlenku węgla), transpiracja (parowanie wody
wpływające na jędrność, soczystość lub więdnięcie), dojrzewanie i
starzenie.
Warunki, w których następuje zminimalizowanie intensywności wszystkich
procesów życiowych zachodzących w warzywach po zbiorze, pozwalają na
zachowanie ich jakości i wartości handlowej. Główne czynniki decydujące
o warunkach przechowywania to: temperatura, wilgotność względna
powietrza RH (ang. Relative Humidity), skład gazowy atmosfery, cyrkulacja powietrza i higiena przechowywania.
Optymalna temperatura przechowywana w zależności od gatunku warzywa
może zawierać się od minus 3°C do plus 15°C. Dopuszczalny przedział
zmienności optymalnej temperatury przechowywania dla danego warzywa
jest bardzo wąski: od jednego do kilku stopni Celsjusza, co narzuca
konieczność zastosowania precyzyjnego pomiaru i stabilizacji
temperatury powietrza w przechowalni. Zbyt niska temperatura może
powodować plamy, zagłębienia i gnicie, a zbyt duża powoduje
przyspieszone procesy życiowe.
Zbyt niska wilgotność względna powietrza w przechowalni wpływa na
ubytki naturalne masy, a tym samym obniża jakość przechowywanych warzyw
i ich odporność na porażenie przez choroby. Optymalna wilgotność
względna powietrza dla poszczególnych gatunków warzyw zawiera się w
przedziale od 50% do 99% RH. Dopuszczalny przedział zmienności
wilgotności dla danego warzywa jest również bardzo wąski: od 2% RH (dla
warzyw przechowywanych w dużych wilgotnościach) do 20% RH (dla
mniejszych wilgotności), co również narzuca konieczność precyzyjnego
pomiaru i regulacji wilgotności.
Zwiększenie wilgotności względnej powietrza w komorze może być realizowane przez rozpylanie wody do kanałów wentylacyjnych, polewanie posadzki wodą albo stosowanie nawilżaczy powietrza, które dostarczają do komory mgłę wodną.
Cyrkulacja i wymiana powietrza powinna zapewniać swobodny dostęp chłodnego powietrza do każdego miejsca w masie przechowywanych warzyw i nie dopuszczanie do powstawania „punktów martwych”, w których wzrasta temperatura na skutek braku właściwego chłodzenia (dostępu chłodnego powietrza). Nierównomierność temperatury w przechowalni przekłada się na istotne niejednorodnościami wilgotności względnej, co będzie powodem tworzenia się miejscowych ognisk obniżonej jakości warzyw. Przykładowo, jeżeli w przechowalni panują warunki 5°C i 95% RH, to lokalny wzrost temperatury tylko o 1°C - do 6°C spowoduje, że w tym miejscu jest już inna wartość wilgotności względnej - równa 88,6 % RH. Zależność tą można prześledzić używając wykresu Moliera lub programu komputerowego Kalkulator Wilgotności.
Procedura przechowywania ziemniaka
Przechowywanie ziemniaków powinno być przeprowadzane etapami, które przedstawiono w ponizszej tabeli.
Procedura rozpoczyna się od osuszania, a
kończy się na przygotowaniu do sprzedaży. W zależności od przeznaczenia
ziemniaków w każdym etapie o określonej długości zalecana jest inna:
temperatura, wilgotność względna oraz intensywność wietrzenia, których
utrzymanie wymaga precyzyjnego pomiaru i regulacji oraz odpowiednich
urządzeń wykonawczych. W etapie schładzania dodatkowo wymagane jest
powolne obniżanie temperatury o wartość 0,5°C do 1°C na dobę od
temperatury etapu dojrzewania do temperatury etapu długotrwałego
przechowywania.
Aby zapobiec gromadzeniu się wody na ziemniakach i aby utrzymać
chłodną temperaturę, należy poddawać powietrze okresowej cyrkulacji,
zwykle kilkanaście razy na godzinę.
Kontrola mikroklimatu w przechowalni
Istnieją dwa główne sposoby, pozwalające utrzymać odpowiedni mikroklimat w przechowalni: aktywny i bierny.
System aktywny wprowadza do powietrza w sposób kontrolowany rozpylone cząsteczki wody zapewniając odpowiednia wilgotność i stabilizuje temperaturę urządzeniami chłodniczymi. Jego wadą są wysokie koszty, co jest powiązane z wykorzystaniem nawilżaczy i agregatów chłodniczych. Dodatkowo aktywny system nawilża powietrze nierównomiernie i cechuje go trudna regulacja.
Drugi rodzaj systemu to system bierny, który ogranicza się sterowania wentylatorami zapewniającymi cyrkulacje powietrza i do sterowanej pompy dystrybuującej wodę do zasobnika wilgoci, w którym powietrze nienasycone pobiera wodę. Zaletą tego procesu jest możliwość nawilżenia całej objętości powietrza, ale wilgotność może wzrosnąć maksymalnie do 90%.
Oba systemy wymagają zastosowania czujników do pomiaru wilgotności i czujników do wielopunktowego pomiaru temperatury rozmieszczonych w różnych miejscach przechowalni. Na tej podstawie regulator decyduje o otwarciu zaworów wody do urządzeń nawilżających, o włączeniu agregatów chłodniczych lub otwarciu dopływu świeżego chłodnego powietrza z zewnątrz (o ile na zewnątrz jest dostatecznie chłodno).
Regulator włącza wentylatory zapewniające cyrkulację powietrza wewnątrz przechowalni na podstawie zaprogramowanego harmonogramu oraz na podstawie pomiaru rozkładu temperatury w przechowalni. Nadmierne różnice temperatury pomiędzy poszczególnymi termometrami są sygnałem do dodatkowego uruchomienia cyrkulacji dla wyrównania temperatury (a co za tym idzie wilgotności) w przechowalni.
Pożądana jest rejestracja wszystkich zmierzonych parametrów mikroklimatu w przechowalni tak, aby przeglądając historie pomiarów można było wyciągnąć wnioski co do sprawności urządzeń wykonawczych. Dodatkowo, przy występowaniu dużych bieżących odchyłek od wymaganych wartości, regulator powinien zgłaszać alarm informujący obsługę o konieczności podjęcia działań naprawczych, co pozwoli zminimalizować utratę jakości przechowywanych warzyw.
Regulatory elektroniczne do przechowalni
Regulatory LB-762 i LB-762A zostały
przystosowane do spełnienia wszystkich powyższych wymagań dla
przechowalnictwa warzyw i ziemniaka i umożliwiają miedzy innymi:
- pomiar temperatury w 10 miejscach przechowalni za pomocą zewnętrznych czujników,
- pomiar wilgotności względnej i temperatury powietrza w 2 miejscach za pomocą elektronicznych psychrometrów,
- pomiar temperatury i ewentualnie wilgotności na zewnątrz budynku w celu określenia przydatności zewnętrznego powietrza do chłodzenia przechowalni,
- opcjonalny pomiar stężenia gazów w przechowalni: tlenu, dwutlenku węgla,
- sterowanie urządzeniami wykonawczymi: nawilżaczem, agregatem chłodniczym, klapami dopływu powietrza i wentylatorami cyrkulacyjnymi,
- realizację poszczególnych etapów przechowywania ziemniaka (w tym schładzanie z powolnym obniżaniem temperatury),
- rejestrację w pamięci wszystkich pomiarów,
- sygnalizację alarmową przy przekroczonych odchyłkach pomiarów od prawidłowej wartości,
- możliwość współpracy kilku regulatorów w jednym systemie w przypadku wielokomorowych przechowalni,
- komunikację przez port Ethernet z komputerem PC z zainstalowanym programem LBX.
Instalacja urządzeń w przechowalniach
Firma LAB-EL dostarcza jako zestaw podstawowy: regulatory LB-762 / LB-762A,
sondy pomiarowe temperatury i wilgotności oraz oprogramowanie sterujące
LBX. Jako wyposażenie dodatkowe dostarczany jest konwerter LB-480,
termohigrometr LB-710R z osłoną LB-719, miernik dwutlenku węgla z
wyposażeniem do systemowego pomiaru lub miernik tlenu.
Firma LAB-EL zapewnia serwis gwarancyjny (12 miesięczny) oraz pełny serwis pogwarancyjny.