Czy potrzeba mierzyć temperaturę i wilgotność powietrza?
Istnieje wiele dokumentów mówiących o konieczności nadzorowania temperatury i wilgotności powietrza w przemyśle podczas produkcji, transportu i przechowywania. Stawiane wymagania mogą być zaspokojone przez oferowane przez nas systemy do nadzoru klimatu.
Najbardziej restrykcyjne są wymagania Systemów Zapewnienia Jakości, szczególnie obowiązujące w przemysłach spożywczym i farmaceutycznym, a więc tam gdzie najwyższym priorytetem jest troska o zdrowie człowieka. Nie sposób nawet w tego typu opracowaniu wymienić wszystkich obowiązujących przepisów oraz tych, które niebawem wejdą w życie. Spośród wielu trzeba jednak wymienić: HACCP (ang. Hazard Analysis and Critical Control Point - Analiza Zagrożeń i Krytycznych Punktów Kontroli), dyrektywy unijne wymuszające nowelizacje przepisów krajowych w przemyśle mięsnym (Dyrektywy Rady 64/433, 71/118 i 77/99), prawo farmaceutyczne którego nowelizacja wchodzi w życie w październiku 2002, systemy jakościowe ISO specyficzne dla konkretnych procesów wytwórczych, systemy jakościowe tzw. „Dobre Praktyki....” np. Dobra Praktyka Produkcyjna (GMP - Good Manufacturing Practice), itp. Spośród wielu przepisów warto zwrócić uwagę na następujące:
- rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej z dnia 20 stycznia 1999 r w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu (Dz. U. Nr 10 z dnia 5 lutego 1999, poz. 89);
- w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa (Dz. U. Nr 10 z dnia 5 lutego 1999, poz. 90);
- w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych (Dz. U. Nr 10 z dnia 5 lutego 1999, poz. 91), - wymienione przepisy nakazują ciągły pomiar i rejestrację temperatury oraz przechowywanie wyników rejestracji przez okres 3 lat;
- rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 28 lutego 2000 r. w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi (Dz. U. Nr 30 z dnia 20 kwietnia 2000, poz. 377) - przepis zobowiązuje zakłady produkcyjne oraz zakłady wprowadzające artykuły spożywcze do obrotu do bieżącej kontroli i rejestracji warunków przechowywania artykułów spożywczych w magazynach poprzez instalowanie termometrów i higrometrów do mierzenia temperatury i wilgotności powietrza (§22, §32 pkt 4, §38 pkt 2 oraz §69 pkt 3);
- ustawa z dnia 11 maja 2001 o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63 z dnia 22 czerwca 2001, poz. 634) - określa: warunki produkcji środków spożywczych, używek, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz obrotu tymi artykułami, wymagania dotyczące zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej artykułów, wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami, wymagania zdrowotne wobec osób biorących udział w procesie produkcji i w obrocie artykułami, itp. - przepisy te dotyczą tzw. "bezpiecznej żywności", nad której produkcją, przechowalnictwem i dystrybucją czuwa system HACCP;
- przepisy Unii Europejskiej (Dyrektywy Rady 64/433, 71/118 i 77/99) - przepisy nakazują stosowanie termografów do pomiarów, rejestracji i dokumentacji temperatury w pomieszczeniach rozbioru mięsa, odkostniania i zamykania w opakowania bezpośrednie, chłodniach składowych, magazynach i transporcie;
- ustawa z dnia 6 września 2001 - „Prawo farmaceutyczne” (Dz. U. Nr 126 z 31 października 2001 r., poz. 1381);
- znowelizowane „Prawo farmaceutyczne” wchodzące w życie z dniem 1 października 2002 - prawo farmaceutyczne nie odnosi się bezpośrednio do obowiązku kontroli i rejestracji parametrów klimatu w wytwórniach, aptekach czy hurtowniach farmaceutycznych, nawiązuje jednak (rozdz. 1, art 2, pkt 4, 5, 6 i 7) do systemów jakościowych zwanych „Dobrą Praktyką Produkcyjną”, np. Dobrych Praktyk: Dystrybucyjnej, Laboratoryjnej, Klinicznej, Wytwarzania (Produkcyjnej), w przepisach których można znaleźć odpowiednie zapisy nakazujące pomiary i rejestrację parametrów klimatu pomieszczeń produkcyjnych, magazynowych i środków transportu;
- na podstawie art. 79 ustawy z dnia 6 września 2001 - „Prawo farmaceutyczne” Minister Zdrowia określa (w drodze rozporządzenia) procedury Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej, uwzględniając w szczególności: zasady przechowywania produktów leczniczych zgodnie z warunkami określonymi w pozwoleniu na dopuszczenie do obrotu, utrzymanie właściwego stanu technicznego i sanitarnego lokalu, zasady i tryb przyjmowania i wydawania produktów leczniczych, warunki transportu i załadunku, procedury prawidłowego prowadzenia hurtowni;
- na podstawie art. 98 ust. 5 ustawy z dnia 6 września 2001 - "Prawo farmaceutyczne" Minister Zdrowia określa w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymogi, jakim powinien odpowiadać lokal apteki, w szczególności określając jego organizacje i wyposażenie z uwzględnieniem termometrów i higrometrów w aptekach ogólnodostępnych i szpitalnych;
- na podstawie art. 60 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach, Minister Środowiska określa w drodze rozporządzenia, szczegółowe wymogi dotyczące monitoringu składowisk odpadów w fazach: przedeksploatacyjnej, eksploatacji i poeksploatacyjnej w zakresie monitoringu: gazów środowiskowych, parametrów wód powierzchniowych i odciekowych, parametrów meteorologicznych w fazie eksploatacji, w tym: wielkość opadu atmosferycznego, temperatura, ciśnienie, kierunek i siła wiatru, parowanie, wilgotność powietrza;
- rozporządzenie Ministra Zdrowie z dnia 19 grudnia 2002 r. w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności (Dz. U. z 2003 r. Nr 21 z dnia 10.02.2003r , poz. 179).
Poniżej przedstawiamy szczególnie ważne fragmenty wspomnianych powyżej dokumentów. Pełne teksty aktów można znaleźć w Dziennikach Ustaw (dostępnych np. na stronie Domu Wydawniczego ABC).
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 stycznia 1999 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy prowadzeniu skupu i przetwórstwa mięsa zwierząt łownych oraz jego składowaniu.
(Dz. U. Nr 10 z dnia 5
lutego 1999, poz. 89)
(fragmenty)
Na podstawie art. 32 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
(...)
§ 7. W pomieszczeniach z kontrolowaną temperaturą wymagane są termometry
oraz
urządzenia
do ciągłej rejestracji temperatury i wilgotności. Podziałka
termometru
powinna być o dokładności 0,5°C, przy czym 1 cm jej długości nie może
obejmować
więcej niż 4°C.
(...)
§ 28. 3. Temperatura składowania mięsa zwierząt łownych podlega
ciągłej
rejestracji.
Wykresy lub wydruki
tych
temperatur powinny być przechowywane przez okres nie krótszy niż 3
lata.
(...)
§ 30. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia
ogłoszenia.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 stycznia 1999 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy uboju zwierząt rzeźnych oraz rozbiorze i składowaniu mięsa.
(Dz. U. Nr 10 z dnia
5
lutego 1999, poz. 90)
(fragmenty)
Na podstawie art. 32 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
(...)
§ 5. W pomieszczeniach z kontrolowaną temperaturą wymagane są
termometry oraz
urządzenia do ciągłej
rejestracji
temperatury i wilgotności. Podziałka termometru powinna być o
dokładności
0,5°C, przy czym 1 cm jej długości nie może obejmować więcej niż 4°C.
(...)
§ 28. 1. Pomieszczenia chłodni do składowania mięsa powinny być łatwe
do mycia i odkażania oraz wyposażone w
termograf
w każdej strefie składowania.
(...)
§ 29. 3.
Temperatura składowania mięsa
podlega
ciągłej rejestracji.
Wykresy
lub wydruki tych temperatur powinny być przechowywane przez
okres
nie krótszy niż 3 lata.
(...)
§ 45. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia
ogłoszenia,
z tym że:
1) przepisy § 2 ust. 1 pkt 3, 10-12, 15, 17-19, § 3 ust. 1 pkt 9,
§ 4 ust. 2 oraz
§ 5 i 17 w stosunku do
rzeźni,
w których w dniu wejścia w życie rozporządzenia prowadzono działalność
produkcyjną, wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2003 r.,
2) przepisy § 39 w stosunku do rzeźni drobiu, w których w dniu
wejścia
w życie rozporządzenia stosowane są urządzenia do zanurzeniowego
schładzania
tuszek w wodzie z lodem, wchodzą w życie z dniem 1 stycznia 2001 r.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ROLNICTWA I GOSPODARKI ŻYWNOŚCIOWEJ
z dnia 20 stycznia 1999 r.
w sprawie szczegółowych warunków weterynaryjnych wymaganych przy przetwórstwie mięsa i składowaniu przetworów mięsnych.
(Dz. U. Nr 10 z dnia 5
lutego 1999, poz. 91)
(fragmenty)
Na podstawie art. 32 pkt 2 ustawy z dnia 24 kwietnia 1997 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych zwierząt, badaniu zwierząt rzeźnych i mięsa oraz o Inspekcji Weterynaryjnej (Dz. U. Nr 60, poz. 369 i z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
(...)
§ 14. 2. Do sterylizacji lub pasteryzacji konserw mogą być stosowane
wyłącznie urządzenia wyposażone w:
1) manometr legalizowany nie rzadziej niż co 12 miesięcy,
2) termometr rtęciowy legalizowany nie rzadziej niż co 6 miesięcy z podziałką o dokładności do 0,5°C, przy czym 1 cm tej podziałki nie może wskazywać więcej niż 4°C,
3) urządzenie do automatycznej rejestracji czasu i temperatury procesów pasteryzacji lub sterylizacji konserw, legalizowane nie rzadziej niż co 12 miesięcy.
3. Proces sterylizacji lub pasteryzacji powinien być potwierdzony wskaźnikiem obróbki termicznej i uznaje się go za prawidłowy, jeżeli na wykresie temperatury amplituda nie przekracza 1°C.
4. Różnica między wskazaniem termometru rtęciowego a
zapisem
urządzenia do automatycznej rejestracji, o której mowa w ust. 2
pkt 3, nie może być większa niż 1°C.
(...)
§ 20. 1. Pomieszczenie, w którym odbywa się mielenie i pakowanie mięsa,
powinno być oddzielone od pomieszczenia, w którym odbywa się rozbiór
mięsa,
i być wyposażone w
urządzenie rejestrujące
temperaturę
.
(...)
§ 25. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia
ogłoszenia.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 28 lutego 2000 r.
w sprawie warunków sanitarnych oraz zasad przestrzegania higieny przy produkcji i obrocie środkami spożywczymi, używkami i substancjami dodatkowymi dozwolonymi.
(Dz. U. Nr 30 z dnia 20 kwietnia 2000, poz. 377)
(fragmenty)
Na podstawie art. 5 ust. 2 ustawy z dnia 13 listopada 1963 r. o zwalczaniu chorób zakaźnych (Dz. U. Nr 50, poz. 279, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1974 r. Nr 47, poz. 280, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1990 r. Nr 34, poz. 198, z 1997 r. Nr 60, poz. 369, z 1998 r. Nr 106, poz. 668 oraz z 2000 r. Nr 12, poz. 136) oraz art. 17 ust. 3 ustawy z dnia 25 listopada 1970 r. o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 29, poz. 245, z 1971 r. Nr 12, poz. 115, z 1985 r. Nr 12, poz. 49, z 1989 r. Nr 35, poz. 192, z 1992 r. Nr 33, poz. 144 i Nr 91, poz. 456, z 1997 r. Nr 43, poz. 272, Nr 60, poz. 369 i Nr 88, poz. 554 oraz z 1998 r. Nr 106, poz. 668) zarządza się, co następuje:
§ 1.1. Ilekroć w rozporządzeniu jest mowa bez bliższego określenia o:1) artykułach spożywczych - należy przez to rozumieć środki spożywcze, używki i substancje dodatkowe dozwolone,
2) zakładzie - należy przez to rozumieć zakład produkcyjny lub zakład wprowadzający artykuły spożywcze do obrotu.
2. Przepisów rozporządzenia nie stosuje się do produkcji i składowania środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego w zakresie uregulowanym w przepisach odrębnych.(...)
§ 22. Urządzenia chłodnicze i zamrażalnicze powinny mieć sprawnie działające termometry, a pasteryzatory, sterylizatory i inne urządzenia przeznaczone do procesów termicznych - aparaturę rejestrującą temperatury i czas procesów. W pomieszczeniach magazynowych i innych, w których przechowywane są artykuły spożywcze, w przypadku gdy jest to uzasadnione rodzajem tych artykułów, powinny być sprawne higrometry i termometry.
(...)
§ 32. 4. Kontrola warunków przechowywania artykułów spożywczych, w tym temperatury, wilgotności, wietrzenia, terminu ich przydatności do spożycia lub daty minimalnej trwałości, rotacji i jakości przechowywanych artykułów spożywczych, musi być dokonywana na bieżąco.
(...)
§ 38. 1. Przebieg procesów produkcyjnych powinien być kontrolowany i rejestrowany w odniesieniu do każdej partii artykułu spożywczego. Okres przechowywania zapasów powinien przekraczać ustalony czas trwałości produktu, nie dłużej jednak niż o 2 lata, chyba że specjalne wskazania przemawiają za ustaleniem dłuższego okresu przechowywania. Przechowywać należy również zapis rejestrujący datę pierwszego wprowadzenia do obrotu partii artykułu spożywczego.
(...)
§ 39. 2. W czasie przechowywania artykuły spożywcze powinny być kontrolowane okresowo i na bieżąco; do obrotu mogą być dopuszczone tylko artykuły spożywcze spełniające wymagania jakości zdrowotnej.
(...)
§ 65. Przed przyjęciem artykułów spożywczych do sprzedaży odbiorca powinien sprawdzić:
1) warunki transportu, w tym czystość środka transportu i opakowań, czas transportu i inne warunki mające wpływ na jakość zdrowotną przewożonych artykułów oraz sposób wyładowania zapobiegający ich zanieczyszczeniu,
(...) (...)§ 69. 3. Pomieszczenie magazynu musi być suche, czyste, szczelne, z wentylacją grawitacyjną, zabezpieczone przed dostępem światła słonecznego, szkodników, przystosowane w zakresie temperatury do rodzaju magazynowanych artykułów, zaopatrzone w sprawne termometry i higrometry do mierzenia temperatury i wilgotności powietrza.
(...)
§ 72. 1. Używane w pomieszczeniach magazynu sprzęt i naczynia powinny być w dobrym stanie technicznym. Muszą być przechowywane czyste w wyznaczonych do tego celu miejscach (regały, szafki, półki).
(...)
§ 75. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 3 miesięcy od dnia ogłoszenia.
USTAWA
z dnia 11 maja 2001 r.
o warunkach zdrowotnych żywności i żywienia
(Dz. U. Nr 63 z dnia 22 czerwca 2001, poz. 634)
(omówienie)
Ustawa określa: warunki produkcji środków spożywczych, używek, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych oraz innych dodatków do środków spożywczych i używek oraz obrotu tymi artykułami, wymagania dotyczące zapewnienia właściwej jakości zdrowotnej artykułów, wymagania dotyczące przestrzegania zasad higieny w procesie produkcji i w obrocie artykułami, wymagania zdrowotne wobec osób biorących udział w procesie produkcji i w obrocie artykułami, oraz wymagania dotyczące kwalifikacji tych osób w zakresie przestrzegania zasad higieny, wymagania dotyczące materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, zasady przeprowadzania urzędowej kontroli żywności (system HACCP).
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 10 stycznia 2003 r.
w sprawie kwalifikacji osób wydających produkty lecznicze w placówkach obrotu pozaaptecznego, a także wymogów, jakim powinien odpowiadać lokal i wyposażenie tych placówek oraz punktów aptecznych.
(Dz. U. Nr 23, poz. 196)
(fragmenty)
Na podstawie art. 71 ust. 3 pkt 3 i 4 ustawy z dnia 6 września 2001
r. - Prawo farmaceutyczne (Dz. U. Nr 126, poz. 1381 oraz z 2002 r. Nr
113,
poz. 984, Nr 141, poz. 1181 i Nr 152, poz. 1265) zarządza się, co
następuje:
(...)
§ 2. Lokal punktu aptecznego musi odpowiadać następującym wymogom:
(...)
4) zapewniać przechowywanie produktów leczniczych w sposób gwarantujący
zachowanie ich właściwej jakości określonej przez wytwórcę lub
farmakopeę,
ze szczególnym uwzględnieniem
zakresu temperatury.
(...)
§ 7. 2. Produkty lecznicze przechowuje się w oddzielnych szafach lub
regałach w sposób zapewniający oddzielenie ich od pozostałego
asortymentu
i zapewniający zachowanie ich właściwej jakości określonej przez
wytwórcę
lub farmakopeę, ze szczególnym uwzględnieniem
zakresu
temperatury.
(...)
§ 8. Podstawowe wyposażenie placówek obrotu pozaaptecznego, o których
mowa w § 1 pkt 1-3, oraz punktu aptecznego stanowią:
(...)
5)
termometry i higrometry we wszystkich
pomieszczeniach, w których przechowuje się produkty lecznicze;
6) szafy chłodnicze lub lodówki, jeżeli placówka obrotu pozaaptecznego
lub punkt apteczny prowadzi asortyment wymagający przechowywania w
temperaturze
niższej niż pokojowa.
(...)
§ 10. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia
ogłoszenia.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 26 lipca 2002
w sprawie procedur Dobrej Praktyki Dystrybucyjnej
(Dz. U. Nr 144, poz. 1216)
(fragmenty)
Na podstawie art. 79 ustawy z dnia 6 września 2001r. – Prawo
Farmaceutyczne
(Dz. U. Nr 126, poz. 1381 oraz z 2002 r. Nr 113, poz. 984 i Nr 141,
poz.1181)
zarządza się co następuje:
(...)
§2
(...)
3. Pomieszczenia magazynowe hurtowni farmaceutycznej i ich otoczenie
utrzymuje się w czystości oraz zapewnia skuteczne izolowanie od
warunków
zewnętrznych, w szczególności powierzchnia, kubatura oraz wyposażenie
pomieszczeń
muszą być dostosowane do prowadzonego asortymentu, a także odpowiednio
wyposażone w:
1) urządzenia wentylacyjne,
2) urządzenia termoregulacyjne,
3) legalizowane przyrządy umożliwiające całodobową kontrolę oraz rejestrację temperatury i wilgotności, aby temperatura we wszystkich częściach pomieszczeń była zgodna z warunkami przechowywania produktów leczniczych określonymi przez podmiot odpowiedzialny lub w odpowiedniej farmakopei.
4. Względna wilgotność w pomieszczeniach utrzymujących temperaturę pokojową nie może przekraczać 70%.5. Przedsiębiorca prowadzący hurtownię farmaceutyczną przechowuje rejestr obejmujący wpisy pomiaru temperatury i wilgotności za dany rok kalendarzowy, przez okres 12 miesięcy, licząc od pierwszego dnia roku następującego po roku, którego wpisy dotyczą.
(...)
§12 Rozporządzenie wchodzi w życie z dniem 1 października 2002.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ŚRODOWISKA
z dnia 9 grudnia 2002 r.
w sprawie zakresu, czasu, sposobu oraz warunków prowadzenia monitoringu składowisk odpadów
(Dz. U. Nr 220, poz. 1858)
(fragmenty)
Na podstawie art. 60 ustawy z dnia 27 kwietnia 2001 r. o odpadach
(Dz.
U. Nr 62, poz. 628 oraz z 2002 r. Nr 41, poz. 365, Nr 113, poz. 984 i
Nr
199, poz. 1671) zarządza się, co następuje:
(...)
§ 4. Monitoring w fazie eksploatacji polega na:
1) badaniu wielkości opadu atmosferycznego z pomiarów prowadzonych na terenie składowiska odpadów lub poza nim, o ile w trakcie oceny stanu wyjściowego wskazano stację meteorologiczną reprezentatywną dla lokalizacji składowiska odpadów;§ 5. Monitoring w fazie poeksploatacyjnej polega na:
2) badaniu substancji i parametrów wskaźnikowych, ustalonych zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 4 i 5, w wodach powierzchniowych, odciekowych, podziemnych i gazie składowiskowym;
3) pomiarze poziomu wód podziemnych w otworach obserwacyjnych;
4) kontroli struktury i składu masy składowiska odpadów pod kątem zgodności z pozwoleniem na budowę składowiska odpadów oraz instrukcją eksploatacji składowiska odpadów; obowiązek ten nie dotyczy składowisk przyjmujących wyłącznie odpady jednego rodzaju wymienione w katalogu odpadów w podgrupie 01 01 Odpady z wydobywania kopalin oraz rodzaju odpadów 01 03 81 Odpady z flotacyjnego wzbogacania rud metali nieżelaznych inne niż wymienione w 01 03 80;
5) kontroli osiadania powierzchni składowiska odpadów w oparciu o ustalone repery.
1) badaniu wielkości opadu atmosferycznego z pomiarów prowadzonych na terenie składowiska odpadów lub poza nim, o ile w trakcie oceny stanu wyjściowego lub procedury zamknięcia składowiska odpadów wskazano stację meteorologiczną reprezentatywną dla lokalizacji składowiska odpadów;§ 6. 1. Badanie wielkości opadu atmosferycznego odbywa się raz dziennie w fazie eksploatacji i fazie poeksploatacyjnej.
2) pomiarze poziomu wód podziemnych;
3) kontroli osiadania powierzchni składowiska odpadów w oparciu o ustalone repery;
4) badaniu parametrów wskaźnikowych, ustalonych zgodnie z § 3 ust. 1 pkt 4 i 5, w wodach powierzchniowych, odciekowych, podziemnych i gazie składowiskowym.
(...)
§ 11. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia ogłoszenia, z wyjątkiem § 3 ust. 6, który wchodzi w życie z dniem 1 stycznia 2004 r.
ROZPORZĄDZENIE MINISTRA ZDROWIA
z dnia 19 grudnia 2002 r.
w sprawie wymagań sanitarnych dotyczących środków transportu żywności, substancji pomagających w przetwarzaniu, dozwolonych substancji dodatkowych i innych składników żywności
(Dz. U. z 2003 r. Nr 21 z dnia 10.02.2003r , poz. 179)
(fragmenty)
Na podstawie art. 37 ust. 2 ustawy z dnia 11 maja 2001 r. o
warunkach
zdrowotnych żywności i żywienia (Dz. U. Nr 63, poz. 634 i Nr 128, poz.
1408 oraz z 2002 r. Nr 135, poz. 1145 i Nr 166, poz. 1362) zarządza
się,
co następuje:
(...)
§ 8. 1. Środki spożywcze łatwo psujące się, które dla zachowania
właściwej
jakości zdrowotnej należy przechowywać
w
odpowiedniej
temperaturze, są przewożone wyłącznie środkami transportu
odpowiednio
przystosowanymi, zapewniającymi zachowanie tej temperatury.
2. Temperaturę właściwą do przechowywania i przewozu danego rodzaju
artykułu określa jego producent.
3. W przypadku gdy artykuł nie wymaga przechowywania w temperaturze
poniżej 0°C, jego przewóz może odbywać się środkami transportu
odpowiednio
przystosowanymi, przy czym jeżeli temperatura otoczenia przekracza
10°C,
czas przewozu w środku transportu nie może przekraczać jednej godziny.
4. Urządzenia służące do zapewnienia odpowiedniej temperatury,
stanowiące
wyposażenie środka transportu, muszą spełniać wymagania przewidziane
dla
tego rodzaju urządzeń i muszą być sprawne.
5. Podczas przewozu artykułów wymagających obniżonej temperatury
prowadzi
się stały monitoring temperatury.
(....)
§ 13. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 14 dni od dnia
ogłoszenia.