Monitoring zawartości dwutlenku węgla w powietrzu
Zawartość CO2 w powietrzu
D. Grobel, A. Łobzowski, W. SzkolnikowskiLAB-EL Elektronika Laboratoryjna S.J.
artykuł publikowany w piśmie POMIAR nr 3/2006 |
Człowiek w procesie oddychania pobiera z powietrza tlen, a wydziela
dwutlenek węgla. W spoczynku zdrowy człowiek oddycha około 16 razy na
minutę. W czasie jednego oddechu, wdycha i wydycha ok. 500 cm3
powietrza, co nazywane jest objętością oddechową TV (ang. tidal
volume). Wynika z tego, że wentylacja minutowa płuc równa jest 8
dm3/min. Zatem w ciągu minuty, 250 cm3 O2 przechodzi do organizmu, a
wydalane jest 200 cm3 CO2. Powietrze wydychane przez człowieka zawiera
od 2 do 3% dwutlenku węgla. Stężenie O2 w powietrzu mniejsze od 18%
jest uważane za szkodliwe dla zdrowia człowieka. Zaleca się, aby udział
CO2 w pomieszczeniu, w którym przebywają ludzie, nie przekraczał 0,15%.
Niektóre standardy, w tym amerykańskie i unijne określają koncentrację
CO2 w powietrzu wewnątrz budynku wynosząca 800 - 1500 ppm, co
odpowiada ilości powietrza wentylacyjnego 20 30 m3/h na osobę.
Zawartość dwutlenku węgla w powietrzu powinna być również kontrolowana
i sterowana w procesach rolniczych. Rośliny uprawiane pod osłonami są
narażone na niedostatek dwutlenku węgla, który jest dla nich głównym
składnikiem odżywczym. Większość roślin uprawnych wymaga dla
maksymalnej produkcji 800 - 1000 ppm CO2, a więc stężenia wyższego niż
normalnie występujące w powietrzu (ok. 400 ppm). W szklarni lub w
namiocie foliowym, w wyniku fotosyntezy roślin, stężenie dwutlenku
węgla może obniżyć się nawet do 200 ppm. Dlatego, aby zwiększyć plon
upraw szklarniowych często stosuje się dokarmianie roślin CO2 (ze
zbiorników lub zawartym w spalinach pochodzących z nagrzewnic gazowych,
spalinowych, itp.). Zabieg taki pozwala zwiększyć plon nawet o
kilkadziesiąt procent.
Bardzo istotną rolę odgrywa sterowanie
zawartością CO2 w pomieszczeniach upraw grzybów, co jest podstawowym
warunkiem dobrego ich plonowania. Grzyby, w odróżnieniu od roślin,
które wytwarzają dwutlenek węgla w procesie fotosyntezy, poprzez
przemianę materii grzybni i drobnoustrojów w podłożu, wydzielają duże
ilości dwutlenek węgla, powodując wzrost jego stężenia. Gaz ten
jest nieobojętny dla wzrostu i rozwoju owocników, a o wysokich plonach
i odpowiedniej jakości produkcji decyduje utrzymanie jego stężenia na
poziomie 0.08 - 0.15 % (800 - 1500 ppm). Szkodliwe jest zarówno zbyt
niskie stężenie CO2 (tworzy się zbyt dużo zawiązków), jak i jego
nadmiar (owocniki ulegają zniekształceniu). W przypadku np. pieczarki,
stężenie dwutlenku węgla większe od 2000 ppm, powoduje obniżenie
jakości owocników. Przy stężeniu 4000 do 5000 ppm, owocniki mogą nie
powstawać w ogóle, a powyżej 5000 ppm, zaczyna tworzyć się nowa
grzybnia. Zawartość CO2 reguluje się poprzez sterowanie dopływem
świeżego powietrza.
Monitoring zawartości CO2 w powietrzu
Długotrwałe przechowywanie owoców i warzyw, bardzo opłacalne ekonomicznie, wymaga zapewnienia odpowiednich warunków składowania: niskiej temperatury, niskiego stężenia tlenu i wysokiego stężenia CO2. Środowisko takie warunkuje ograniczenie strat związanych z oddychaniem żywych tkanek, które zużywają tlen, emitując CO2, a także parowaniem wody. Pozwala to wydłużyć okres przechowywania do kilku miesięcy, jak to ma miejsce w przypadku jabłek. Również inne owoce, a także warzywa powinny być przechowywane w kontrolowanej atmosferze. Generalną zasadą jest utrzymanie temperatury bliskiej O°C, stężenia tlenu około 1,5% i dwutlenku węgla około 3%. Od pewnego czasu promowana jest też w Polsce metoda ULO (ultra low oxygen), gdzie stężenia tlenu i dwutlenku węgla są utrzymywane na niższym poziomie (ok. 1%). Wymagania dla poszczególnych gatunków i odmian owoców opracowywane i publikowane są przez instytuty sadownicze1.
Rys.1 Schemat blokowy czujnika optycznego zawartości CO2 wraz z układem przetwarzającym |
Sterowniki zawartości CO2 w powietrzu
Do pomiaru zawartości dwutlenku węgla w powietrzu dawniej służyły
specjalne czujniki elektrochemiczne, które musiały być dość często
regenerowane z uwagi na utratę właściwości metrologicznych,
wynikających z chemicznych reakcji w samym czujniku. Obecnie stosowane
są czujniki optyczne wykorzystujące zjawisko absorpcji światła przez
przepływającą pomiędzy nadajnikiem i odbiornikiem mieszaniną gazów (np.
powietrza z zawartością CO2). Na rys. 1 przedstawiony został schemat
blokowy całego przetwornika.
Najważniejszą część układu stanowi
czujnik (wyodrębniony na schemacie), stanowią go: dioda nadawcza
emitująca światło w zakresie 3,8..4,3m (3) oraz dwie fotodiody
odbiorcze uwrażliwione poprzez specjalne filtry na zakres referencyjny
4,2...4,3m (2) oraz zakres mierzony 3,8...3,9m (1). Dioda nadawcza
zasilana jest impulsowo z mikrokontrolera (7) za pośrednictwem drajwera
impulsowego (6). Sygnały z diod odbiorczych przekazywane są poprzez
wzmacniacze sygnałowe (4) i (5) do mikrokontrolera (7), który po
wyliczeniu zawartości CO2, przesyła informację na zewnątrz przyrządu za
pośrednictwem interfejsu RS232/RS485 (9) oraz na lokalny wyświetlacz
(8).
Firma LAB-EL posiada w swojej ofercie kilka przyrządów do pomiaru zawartości CO2 .