Ochrona pieczarki
- czynniki chorobotwórcze
- wymogi ochrony
- metody ochrony
- choroby pieczarki
- terminarz ochrony
Obecnie, gdy coraz powszechniej uprawę prowadzi się na bloku pasteryzowanego podłoża z wysianą grzybnią, nakłady niezbędne do założenia i przeprowadzenia cyklu sięgają równowartości co najmniej 15 kg grzybów z 1 m2. Uzyskiwanie wysokich plonów wiąże się zarówno ze znajomością technologii produkcji jak i zasad prawidłowej ochrony. Pieczarka uprawiana w tym samym pomieszczeniu przez kilkanaście bądź kilkadziesiąt lat stanowi typową monokulturę z jej zagrożeniami, do których wypada zaliczyć przede wszystkim możliwości wystąpienia szkodliwej mikroflory i fauny.
Opracowanie składa się z dwóch części: ogólnej (rozdział 1 - 5) i
szczegółowej (rozdziały 6 - 14). Część ogólna obejmuje wstępną
charakterystykę agrofagów, metod uprawy w kontekście wymogów ochrony,
przedstawia stosowane metody ochrony oraz zagadnienia związane z
utrzymaniem higieny w zakładzie. Cześć drugą poświęcono omówieniu
chorób wywoływanych przez wirusy, bakterie i grzyby. Osobny rozdział
zawiera opis grzybów saprofitycznych oraz oddziaływanie na owocniki
pieczarki czynników nieinfekcyjnych. Równie wyczerpująco przedstawiono
szkodniki: nicienie, roztocze, skoczogonki i muchówki. Opisy wzbogacają
zdjęcia mające ułatwić rozpoznanie choroby lub szkodnika, gdyż to
decyduje o wyborze prawidłowej metody zapobiegania i zwalczania.
Książka, będąca pracą zbiorową, została napisana przez zespół autorski w składzie: dr Ewa Dmowska z Instytutu Ekologii Polskiej Akademii Nauk, prof. dr hab. Stanisław Igantowicz i dr inż. Mariusz Lewandowski z Katedry Entomologii Stosowanej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego oraz dr Jedrzej Maszkiewicz, doc. dr Jan Szymański i mgr inż. Zbigniew Uliński z Instytutu Warzywnictwa.
Terminarz ochrony pieczarki, na który powołują się autorzy, został
zamieszczony na końcu podręcznika. Zestaw obowiązujących zaleceń
publikowany jest corocznie w kwartalniku "Biuletyn Producenta Pieczarek
- Pieczarki".
Wydawnictwo:
- Wydawnictwo Hortpress, 00-336 - Warszawa, ul. Kopernika 34