Systemy monitorowania temperatur w chłodniach i mroźniach
Przechowywanie artykułów spożywczych często wymaga zapewnienia
odpowiedniej temperatury w pomieszczeniach chłodni bądź mroźni. Osprzęt
chłodniczy zapewnia kontrolę parametrów we właściwych przedziałach, np.
głęboko mrożonego mięsa oraz ryb, jak również chłodzonych w
temperaturach bliskich 0°C warzyw, owoców czy nabiału.
Wymagania prawne takie jak HACCP oraz zalecenia dobrych praktyk w
traktowaniu żywności w szczegółowy sposób określają właściwe zakresy
temperatur składowania. Jednym z wymogów jest pomiar i rejestracja
temperatury. Systemy pomiarowe wspierają również nadzór i alarmowanie w
przypadku wykraczania poza bezpieczny zakres.
Monitoring temperatury
Pomieszczenia przechowalnicze powinny być zaopatrzone we właściwą
liczbę czujników temperatury. Liczba termometrów będzie zależna zarówno
od wielkości przestrzeni magazynowej, jak i rodzaju oraz ilości towaru
wstawionego do chłodni. Czynniki te decydują o lokalnych gradientach
temperatury – różnicach temperatury wewnątrz pomieszczenia. Pomiary
realizowane przez czujniki są zapisywane do wewnętrznej pamięci
urządzenia, a w systemach rozbudowanych są przesyłane do centralnego
rejestratora bądź bazy danych.
Dokumentowanie warunków
System monitorujący powinien mieć możliwość przedstawienia raportu z
historii pomiarów poprzez wygenerowanie wykresu, histogramu czy tabeli.
Taki dokument może być wymagany przez ostatecznego odbiorcę bądź
inspektora sanitarnego.
Zabezpieczenia i alarmowanie
Bezpieczeństwo przechowywanego towaru zależy od możliwości wykrywania przekroczeń monitorowanych parametrów poza wartości krytyczne. System pomiarowy musi uruchomić reakcję osoby odpowiedzialnej w przypadku przekroczenia alarmowej wartości temperatury, np. w wyniku zaniku zasilania bądź rozszczelnienia pomieszczenia chłodni. Typową metodą jest uruchomienie sygnalizatora oraz przesłanie wiadomości SMS.Store-Logger – system nadzoru
Store-Logger
-
bezprzewodowy system kontroli mikroklimatu
– w magazynach zrealizowany w oparciu o czujniki bezprzewodowe oraz
tablet bądź smartfon z systemem Android. Zapewnia kluczowe funkcje
systemu nadzoru: rejestrację, alarmowanie oraz raportowanie. Umożliwia
zdalny nadzór. System jest łatwy w instalacji i rozbudowie.
Store-Logger to rozwiązanie sprzętowo-programowe, w którym czujniki
temperatury oraz wilgotności łączą się radiowo z urządzeniem
działającym pod kontrolą systemu Android. Nasza oferta obejmuje
czujniki WiFi oraz Bluetooth Low Energy (BLE). Aplikacja na tablecie
umożliwia podgląd danych bieżących i historycznych, alarmowanie,
eksport danych oraz raportowanie na skrzynkę e-mail, a także wydruki na
drukarce Bluetooth.
ClimateLogger – system pomiaru
ClimateLogger Industrial
– rozwiązanie wykorzystujące czujniki temperatury przyłączane przewodem
do rejestratora. Rejestrator przekazuje dane do nadrzędnego serwera
danych przez łącze internetowe. System jest elastyczny, pozwala się
skalować od małych, kilkupunktowych instalacji do sieci obejmujących
wiele hal magazynowych. System przewodowy jest odporny na zakłócenia od
urządzeń elektrycznych i pozwala na znaczne oddalenie czujników od
rejestratora.
ClimateLogger Wave – system oparty o bezprzewodowe mierniki temperatury komunikujące się z rejestratorem w paśmie 433 MHz. Pozostałe parametry identyczne jak dla wersji ClimateLogger Industrial.
ClimateLogger WiFi
– wykorzystuje czujniki temperatury z interfejsem WiFi. Urządzenia
pomiarowe łączą się za pośrednictwem routera WiFi z serwerem
systemowym, na którym składowane są dane.
ClimateLogger Mobile – czujniki temperatury mają możliwość łączenia się za pośrednictwem sieci telefonii komórkowej z Internetem. Dane przesyłane są do serwera systemowego bez żadnego okablowania w obiekcie. Serwer może znajdować się w innej lokalizacji.
Wymagania prawne
- Rozporządzenie
(WE) nr 852/2004 Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia
2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych – wprowadzenie wymogu stosowania zasad HACCP.
- Dyrektywa
Rady 64/433 – wprowadza wymóg rejestrowania temperatury w pomieszczeniach magazynowania mięsa.
- Ustawa
z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia, Dz.U. 2006 Nr 171 poz. 1225.