Powszechną metodą przechowywania łatwo psujących się towarów po produkcji jest umieszczenie ich w chłodni. Utrzymuje się je w ten sposób w świeżości przez dłuższy czas, jednak należy pamiętać o kontroli temperatury oraz wilgotności w miejscu magazynowania. Odpowiednio niska temperatura ma kluczowe znaczenie, ponieważ w przeciwnym razie produkt może ulec zepsuciu. Również wilgotność w magazynie powinna być utrzymywana na poziomie 85-90%.
Większość owoców i warzyw, przechowywanych w temperaturze otoczenia pozostanie świeża tylko przez krótki czas. Właściwe chłodzenie po zbiorach może zmniejszyć aktywność oddechową i enzymatyczną, opóźnić więdnięcie oraz spowolnić wzrost szkodliwych dla plonów mikroorganizmów. Co więcej, hamuje produkcję etylenu, który powoduje szybsze dojrzewanie owoców. Poza ochroną przed zepsuciem odpowiednie chłodzenie zapewnia również elastyczność marketingową, ponieważ utrzymując świeżość towarów, umożliwia ich sprzedaż w dogodnym czasie. Znacznie ułatwia to pracę rolnikom, którzy zaopatrują restauracje i sklepy spożywcze. Dzięki temu produkty dostarczane konsumentowi mają odpowiednio wysoką jakość.
Przechowywanie w chłodni może odbywać się w środowisku z dodatkiem dwutlenku węgla, dwutlenku siarki (w przypadku winogron), azotu itp. w zależności od rodzaju produktu, który ma być magazynowany. Suszone warzywa lub owoce można przechowywać w chłodni z powodzeniem przez ponad rok, w temperaturze 0–10°C, przy wilgotności względnej 80–95 %.
STORE-LOGGER to bezprzewodowy system kontroli mikroklimatu w magazynach. Jest on przeznaczony do monitorowania warunków (temperatura, wilgotność) panujących np. w chłodniach. Na system ten składają się: czujniki zaopatrzone w pamięć, punkt kontrolny, czyli tablet lub telefon, punkt dostępu WiFi oraz serwer LBX. Na urządzeniu (np. na telefonie) zostaje uruchomiona aplikacja STORE-LOGGER, która następnie wykonuje odpowiednie pomiary za pomocą dołączonych czujników. Dane te są rejestrowane, wyświetlane oraz zapisywane. Dzięki temu, że urządzenie jest zaopatrzone pamięć, jest możliwość odtworzenia pomiarów. Dodatkowo, generowane są powiadomienia w razie nieprawidłowości w monitorowanym mikroklimacie magazynu.