Z początkiem września rozpoczął się kolejny rok szkolny. Uczniowie, prawdopodobnie średnio zadowoleni, udali się do szkół, w których teraz spędzają jesienne poranki i popołudnia. Podczas intensywnego dnia, wypełnionego lekcjami oraz zajęciami dodatkowymi zdarza się, że kanapki na drugie śniadanie nie wystarczają. Z tego powodu wielu uczniów decyduje się na skorzystanie z oferty stołówki szkolnej. W zależności od placówki, posiłki w stołówce są gotowane na miejscu lub przywożone w formie cateringu. W obu przypadkach ważne jest, aby pożywienie było przechowywane w odpowiedni sposób tak, aby zagwarantować uczniom świeżą, wysokiej jakości żywność.
Utrzymywanie właściwej temperatury podczas składowania produktów spożywczych na półkach czy w lodówkach jest kluczowe, aby zapobiec ich zepsuciu. To samo dotyczy śniadań przynoszonych przez uczniów z domu – najlepiej unikać łatwo psującej się żywności, ponieważ temperatura w plecaku może negatywnie wpłynąć na jej jakość. Warunki przygotowywania i przechowywania posiłków w stołówce szkolnej powinny być dopilnowane ze szczególna starannością. Utrzymanie właściwej temperatury zapobiega rozwojowi bakterii, co pozwala zachować świeżość produktów. Temperatura w lodówce powinna wynosić poniżej 5°C, natomiast ciepłe posiłki należy przechowywać w temperaturze powyżej 60°C. Temperatura pomiędzy tymi wartościami jest najbardziej korzystna dla wzrostu większości bakterii, takich jak Salmonella czy E. Coli. Regularne i skuteczne monitorowanie temperatury w stołówce umożliwiają profesjonalne termometry przeznaczone do kontrolowania warunków m.in. w lodówkach czy zamrażarkach. Zapewniają one świeżość i bezpieczeństwo szkolnych obiadów.
Przykładowym modelem termometru lodówkowego jest bezprzewodowy LB-106. Dzięki braku okablowania zainstalowanie urządzenia nie stanowi problemu, dlatego nadaje się ono do pomiaru temperatury nie tylko w lodówkach, ale również innych, równie trudno dostępnych miejscach. Termometr posiada ekran LCD, na którym wyświetlane są wyniki pomiarów. Ich zakres znajduje się pomiędzy -25 a 50°C, natomiast dokładność wynosi do 0,5°C. LB-106 jest również wyposażony w system alarmowy, który generuje alarm w razie przekroczenia ustalonych wartości temperatur.