Jedzenie jest nieodłączną częścią codziennej rutyny każdego z nas. Poza oczywistą funkcję odżywiania organizmu gra również ogromną rolę w kulturze, tradycji czy nawet sztuce. Posiłki często spożywa się w gronie najbliższych, w odpowiedniej atmosferze. Stanowią więc one punkt zaczepienia rozwoju relacji międzyludzkich. Krótko mówiąc, pożywienie jest równie przyjemne jak niezbędne. Z tego powodu jego przygotowanie, przechowywanie oraz dystrybucja wymaga szczególnych warunków oraz profesjonalnej kontroli.
Proces przygotowywania pożywienia na większą skalę wymaga dobrego zorganizowania oraz stosowania się do określonych zasad. Poza utrzymywaniem odpowiednich warunków w czasie produkcji, przechowywania czy transportu należy również zadbać o umieszczenie na opakowaniu jasnej i zrozumiałej dla klienta instrukcji, dotyczącej przygotowania danego produktu. Chodzi tu głównie o towary, które wymagają obróbki termicznej. Ważne jest, aby to zaleceń dołączyć konkretne wartości temperatur oraz czasu przygotowania posiłku. Nieodłącznym elementem procesu tworzenia odpowiedniej instrukcji jest jej walidacja. Polega ona na upewnieniu się, że produkt jest bezpieczny, posiada wysoką jakość, a instrukcja przygotowania jest poprawnie sformułowana oraz stworzenia odpowiedniego dokumentu potwierdzającego. Tzw. metoda termiczna określa minimalną temperaturę oraz minimalny czas przygotowania danego produktu, przykładowo, w przypadku mrożonek wynosi ona 70°C oraz 2 minuty. Oszacowanie minimalnych wartości czasu i temperatury przygotowania zależy od temperatury tzw. zimnego punktu, który zazwyczaj będzie znajdował się najgrubszym lub najgęstszą miejscu produktu, jednak nie zawsze to się sprawdza. Zimny punkt najlepiej odnaleźć na termogramie.
Stworzenie instrukcji przygotowania produktu spożywczego wymaga od producenta precyzyjnej kontroli parametrów, w szczególności temperatury. W tym celu warto skorzystać z profesjonalnych termometrów elektronicznych, np. firmy LAB-EL. Modele te charakteryzują się dużą precyzją, szerokim zakresem pomiaru oraz wytrzymałością. Ponadto posiadają również obszerną pamięć. Termometry LAB-EL są łatwe w obsłudze oraz instalacji. Wiele z modeli poza temperaturą wykonują również pomiary wilgotności.