Wakacje to nie tylko podróże, muzyka i słońce, ale również czas na zjedzenie czegoś innego po niż pół kanapki w pośpiechu na drugie śniadanie w pracy czy promocyjny lunch w knajpie za rogiem. W zależności od destynacji urlopu można cieszyć się domowym obiadem babci, makaronem przyrządzonym przez włoskiego szefa kuchni czy zapiekankami z budki przy plaży nad Bałtykiem. Nad tym ostatnim na chwilę się zatrzymamy. Foodtrucki, czyli knajpki na kółkach, na pewno uratowały niejednych wygłodniałych turystów. Takie pojazdy często można napotkać na festiwalach, imprezach masowych, nad morzem czy w większych miastach. Co prawda, ich zaopatrzenie nie jest raczej zbyt wyrafinowane, ponieważ w foodtruckach zazwyczaj są sprzedawane hamburgery, frytki czy hotdogi, jednak na pewno potrafią zaspokoić głód.
Sezon na foodtrucki przypada raczej w miesiącach wiosenno-letnich, ze względu na zdecydowanie większą liczbę klientów o tej porze roku. Wraz ze wzrostem popytu po rośnie odpowiedzialność sprzedawcy, natomiast wraz ze wzrostem temperatury, z czym często mamy do czynienia latem, rośnie potrzeba precyzyjnej i regularnej kontroli warunków przechowywania i przyrządzania posiłków. Jedną z podstawowych zasad zachowania świeżości produktów w foodtruckach jest dokładne oraz natychmiastowe sprawdzenie stanu i temperatury towarów przywiezionych przez dostawcę, mowa tu o mięsie, warzywach czy owocach – ich temperatura nie powinna przekraczać 5°C. Wnętrze pojazdu, szczególnie w słoneczny dzień, jest narażone na znaczne nagrzanie się. Dlatego należy upewnić się, że temperatura w samym foodtrucku, jak i w lodówkach i zamrażarkach jest na stałym i właściwym poziomie. Warto regularnie przeprowadzać szkolenie personelu, w którym zawarte będą informacje oraz wskazówki w kwestii właściwego przechowywania oraz przygotowywania konkretnych rodzajów produktów, w szczególności mięs. Foodtruck powinien być zaopatrzony w profesjonalne przyrządy pomiarowe – głównie termometry, które będą rejestrować temperaturę oraz powiadamiać w razie przekroczenia ustalonych norm.
Modelem termometru, który nadaje się do profesjonalnego kontrolowania warunków w foodtrucku jest LB-532, czyli rejestrator nie tylko temperatury, ale również wilgotności, ciśnienia oraz oświetlenia. Urządzenie to jest zasilane z baterii, dlatego nie musi być podłączane do prądu, dzięki czemu jest mobilne. Bateria litowa zapewnia rejestratorowi wieloletni czas pracy. LB-532 posiada również dużą pamięć oraz ma możliwość generowanie alertów w przypadku zarejestrowania wartości odbiegających od zalecanych norm.