Globalizacja prowadzi do zintensyfikowanej, międzynarodowej wymiany towarów. Proces ten wymaga wprowadzenia skutecznego systemu transportu, tak, aby przewóz produktów był jak najmniej kosztowny, ale bezpieczny i krótkotrwały. W tym celu wykorzystuje się najróżniejsze środki transportu – od ciężarówek, przez pociągi i statki, aż po samoloty. Poza dostarczeniem towarów do miejsca docelowego istotne jest, aby zwrócić szczególną uwagę na bezpieczeństwo przewożonych dóbr. Dotyczy to zarówno odpowiedniego zapakowania produktów jak również utrzymania optymalnych warunków mikroklimatu podczas transportu. Najważniejszymi parametrami, które według wytycznych powinny być monitorowane podczas przewożenia są temperatura oraz wilgotność.
Bezpieczny transport ułatwiła standaryzacja reguł dotyczących monitorowania warunków w czasie przewozu. Jednym z systemów, którego celem jest zapewnienie odpowiedniej temperatury transportowania wyrobów medycznych oraz żywności jest tzw. cold chain (z ang. łańcuch chłodniczy). Ideą cold chain jest dostosowanie właściwej temperatury dla danej grupy produktów oraz zadbanie o to, aby warunki termiczne pozostawały stałe od etapu produkcji do momentu dostarczenia towaru do klienta. W zależności od wrażliwości na temperaturę system cold chain dzieli produkty na pięć grup – silnie zmrożone pożywienie, które należy przechowywać temperaturze od -30 do -25°C, do tej grupy należą głównie owoce morza; żywność zmrożona do -20°C, dotyczy to zamrożonego mięsa oraz pieczywa; owoce, warzywa oraz świeże mięso, które przewozi się w temperaturze od 2 do 4°C, owoce tropikalne, dojrzewające dopiero podczas transportu i wymagające dosyć wysokiej temperatury – od 12 do 14°C (należą do nich m.in. banany) oraz wyroby farmaceutyczne np. szczepionki, które powinny być przechowywane w temperaturze od 2 do 8°C.
Monitorowanie warunków mikroklimatu podczas transportu nie byłoby możliwe bez precyzyjnych urządzeń pomiarowych – termometrów oraz higrometrów. Dopasowanym do kontroli parametrów podczas przewożenia towarów jest miniaturowy termometr LB-516T. Model ten posiada obszerną pamięć, a jego zakres pomiarowy mieści się pomiędzy -10 a 70°C. Dzięki małym rozmiarom i wysokiej precyzji świetnie nadaje się do kontroli temperatury wewnątrz paczek z przewożonymi produktami.